Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 29 września 2017

Czy sushi mogą jeść kobiety w ciąży? Poznaj fakty i mity na temat tego dania

Moda na sushi dotarła do Polski dość dawno. Od tamtego czasu zdążyło pojawić się wiele mitów, które mieszają się z faktami. Zastanawiasz się, które informacje wprowadzają w błąd, a które są prawdziwe? Rozwiewamy wątpliwości.

Wiele informacji dotyczących sushi jest skrajnie przeciwstawnych. Pojawia się wiele opinii, że to japońskie dane zakazane jest dla kobiet w ciąży lub że sushi trzeba jeść wyłącznie pałeczkami. Poniżej kilka istotnych informacji, które – w zależności od tego czy są mitem czy prawdą – zostaną obalone lub potwierdzone.



Sushi ma swoje korzenie w Chinach

Prawda. Chociaż sushi kojarzone jest przede wszystkim z Japonią, tak naprawdę korzenie tego dania sięgają Chin. W Kraju Kwitnącej Wiśni pojawiło się natomiast około VIII wieku. Warto przy tym podkreślić, że to Japończycy je spopularyzowali i zdecydowali o jego charakterze.

Sushi można jeść wyłącznie pałeczkami

Mit. Chociaż restauracje oferujące sushi w Gdańsku czy innym mieście na świecie proponują spożywanie ruloników za pomocą pałeczek, nie musisz stosować się do tej etykiety. Nie będzie bowiem w złym guście spożywanie sushi palcami – taka forma jest również dopuszczalna.

Wasabi i sos sojowy można mieszać

Mit. Sporym błędem jest mieszanie sosu sojowego z wasabi. Zgodnie z tradycyjnymi zasadami, w sosie sojowym należy zanurzać wyłącznie stronę z rybą. Moczenie ryżu jest uznawane za nieeleganckie.

Sushi znajduje się na liście zakazanych dań dla kobiet w ciąży

Brak jednoznacznej odpowiedzi. W tym stwierdzeniu jest trochę prawdy i niewiarygodnych informacji. Wszystko bowiem zależy od tego, na bazie jakich składników zostanie przyrządzone sushi.

Nie ma nic złego w spożywaniu tego dania, jeśli nie zawiera surowych lub wędzonych na zimno ryb. Natomiast sushi z dodatkiem pieczonych lub wędzonych na ciepło ryb nie jest zabronione. Trzeba jednak zachować umiar – jako że niektóre gatunki zawierają sporą ilość metali ciężkich, zaleca się ograniczyć do minimum spożycie ryb w ciąży (niezależnie od tego czy jest to sushi czy ryba podawana z ziemniakami).

Sushi można przyrządzić z dowolnego ryżu

Mit. Oryginalne sushi w Gdańsku oraz innych miastach serwowane przyrządzane jest wyłącznie ze specjalnego ryżu. Po ugotowaniu jest kleisty, co pomaga uformować sushi i „zlepić” dodatki.

Sushi przyrządza się wyłącznie z surowych składników

Mit. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkiem do sushi była wędzona czy pieczona ryba. Dozwolona jest pełna dowolność w zakresie rodzaju dodatków oraz ich wcześniejszej obróbki.

Sushi spożywane w nadmiernych ilościach szkodzi

Mit. Szkodliwość nadmiernej ilości sushi wynika przede wszystkim z obecności ryb. Jako że mogą zawierać metale ciężkie, warto zachować umiar. Nie ma jednak natomiast żadnych przeciwwskazań, by spożywać sushi w wersji wegetariańskiej w dowolnych ilościach. 

Zjadanie kawałka sushi w całość jest nieeleganckie 

Mit. Jedzenie sushi w całości wpisane jest w etykietę spożywania tego dania. Chodzi bowiem o to, by móc poczuć pełnię smaku. Natomiast dzielenie sushi na mniejsze części może nie zapewnić podniebieniu wyraźnych doznań smakowych.

Skoro już tyle wiesz o sushi, czas przekonać się o jego wyjątkowym smaku. Swoją przygodę z tym japońskim daniem warto rozpocząć, zamawiając zestaw w jednym z renomowanych lokali w Twoim mieście. 

1 komentarz :