Nie ma nic lepszego niż leniwe, weekendowe śniadanie z jajkiem w roli głównej.
Ostatnio często jem jajka na śniadanie w rożnych postaciach, a najcześciej jako dodatek do sałatek.
Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce / 1 porcja
Składniki:
- 1 jajko M
- ocet
- 2 garście roszponki
- 2 duże różyczki brokuła
- 1 gruby plaster fety
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miseczki dodajemy roszponkę.
- Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Dzielimy na mniejsze części i układamy na roszponce.
- Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy ocet.
- Zagotowujemy, robimy wir wodny, wbijamy całe jajko.
- Gotujemy przez 2,5 minuty.
- Odcedzamy łyżką cedzakową.
- Jajko w koszulce układamy na sałatce. Pokruszoną fetę dodajemy na sałatkę.
- Całość doprawiamy do smaku. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy sezamem.
- Podajemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz