Nie marnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka.
Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką.
Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja
Składniki:
- 50 g ugotowanego makaronu średniej wielkości, u mnie penne czyli rurki
- garść rukoli z listkami młodej botwinki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 2 szczypty suszonego oregano
- 2 szczypty czarnego sezamu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dno słoika wylewamy oliwę z oliwek aromatyzowaną czosnkiem.
- Następnie dodajemy makaron.
- Później rukolę z listkami młodej botwinki.
- Kolejna warstwa to polówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki oliwek.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Posypujemy suszonym oregano oraz czarnym sezamem.
- Sałatkę przez spożyciem najlepiej wymieszać w słoiku lub przełożyć do miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz