2019/05/17

Leniwe z ciepłym sosem malinowym

Lata nie jadłam leniwych. Dzisiaj przygotowałam je po raz pierwszy sama, nareszcie! Wszystko dzięki temu, że data ważności białego sera powoli się kończyła, a ja tak naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. 

Leniwe podałam z ciepłym sosem malinowym, który zrobiłam z dżemu. Od dzisiaj zdecydowanie częściej będę robiła leniwe w rożnych wydaniach, także na słono, bądźcie czujni!

Muszę jednak przyznać, że kuchnia polska to nie jest moja ulubiona kuchnia, lubię ostatnio szczególnie azjatyckie klimaty. 


Leniwe z sosem malinowym



Leniwe

Składniki:
  • 220 g białego sera (użyłam Capri)
  • 9 łyżek mąki plus do posypania blatu
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki dżemu z malin


Przygotowanie:
  • Ser przekładamy do miski.
  • Dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków, aby nie było grudek.
  • Dodajemy całe jajko oraz mąkę i cukier waniliowy.
  • Starannie łączymy składniki.
  • Wykładamy ciasto na blat obsypany mąką.
  • Dzielimy na dwie części.
  • Z każdej formujemy wałek, rozpłaszczamy nożem i kroimy na ukośne kawałki.
  • W razie potrzeby przy krojeniu nóż obtaczamy w mące.
  • Zagotowujemy osoloną wodę.
  • Wkładamy kluski i gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Do rondelka dodajemy dżem.
  • Czekam, aż powstanie gęsty, ciepły sos, w razie potrzeby można dodać nieco wody, gdy będzie zbyt gęsty.
  • Leniwe odcedzamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Układamy na talerzu.
  • Polewamy ciepłym sosem malinowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz