Coraz częściej przygotowuję dania inspirowane Azją, zwłaszcza wtedy, gdy mam chwilowo ochotę na coś innego niż kuchnia włoska.
Dania azjatyckie są szybkie w przygotowaniu, a mnie najbardziej zachwyca, podobnie jak w kuchni włoskiej, smak i różnorodność makaronów.
Makaron soba z brokułami, groszkiem cukrowym i sezamem / 1 porcja
Składniki:
- 150 g makaronu soba
- 1 garść groszku cukrowego
- 2 duże różyczki brokuła
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka białego, prażonego sezamu
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy brokuły pokrojone na mniejsze części.
- Gdy będą półtwarde dodajemy groszek cukrowy i podsmażamy jeszcze chwilę.
- Warzywa mają pozostać chrupiące.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Makaron soba przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Gotowy odcedzamy i przekładamy do miseczki.
- Na połowę miski wykładamy warzywa.
- Całość oprószamy sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz