To bardzo szybkie danie w przygotowaniu. Soczewica z kalafiorem w pomidorach to niezwykle smaczne danie, które przygotujesz nawet po przyjściu do domu z pracy. Wszystkie składniki gotujemy w jednym garnku. Danie to powstało spontanicznie, po przejrzeniu składników, jakie miałam w lodówce. Delikatne w smaku. Wszyscy Ci, którzy lubią wyrazistsze w smaku potrawy, mogą dodać dosłownie szczyptę ostrej papryki.
Soczewica z kalafiorem w pomidorach / 2 porcje
Składniki:
- 2 duże różyczki kalafiora
- 1 duży pomidor
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Czosnek obieramy.
- Kroimy na plasterki.
- Różyczki kalafiora rozdzielamy na mniejsze części.
- Pomidora obieramy ze skóry, usuwamy zielony środek, kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy plasterki czosnku, soczewicę i kalafiora.
- Obsmażamy chwilę.
- Całość zalewamy wodą ponad poziom warzyw.
- Mieszamy.
- Dodajemy pokrojone pomidory.
- Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- W razie potrzeby można dodać więcej wody.
- Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Danie można posypać posiekaną natką z pietruszki.
- Podajemy solo lub z podpłomykami!
Składniki:
OdpowiedzUsuń2 duże różyczki kalafiora
Przygotowanie:
Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części.
dziękuje za czujność!
UsuńMusi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńspróbuj, bo naprawdę warto!
Usuń