2018/08/16

Soczewica z kalafiorem w pomidorach

To bardzo szybkie danie w przygotowaniu. Soczewica z kalafiorem w pomidorach to niezwykle smaczne danie, które przygotujesz nawet po przyjściu do domu z pracy. Wszystkie składniki gotujemy w jednym garnku. Danie to powstało spontanicznie, po przejrzeniu składników, jakie miałam w lodówce. Delikatne w smaku. Wszyscy Ci, którzy lubią wyrazistsze w smaku potrawy, mogą dodać dosłownie szczyptę ostrej papryki.


Soczewica z kalafiorem w pomidorach



Soczewica z kalafiorem w pomidorach / 2 porcje

Składniki:
  • 2 duże różyczki kalafiora
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Czosnek obieramy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Różyczki kalafiora rozdzielamy na mniejsze części.
  • Pomidora obieramy ze skóry, usuwamy zielony środek, kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy plasterki czosnku, soczewicę i kalafiora.
  • Obsmażamy chwilę.
  • Całość zalewamy wodą ponad poziom warzyw.
  • Mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone pomidory.
  • Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • W razie potrzeby można dodać więcej wody.
  • Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Danie można posypać posiekaną natką z pietruszki.
  • Podajemy solo lub z podpłomykami!


Soczewica z kalafiorem w pomidorach

4 komentarze: