2018/08/12

Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą

Pora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos pomidorowy z oliwą i ziołami, który spokojnie można wyjadać tak jak robią to Włosi-zamaczając pieczywo w aromatycznym sosie. 

Kalafior piekłam, aż był miękki, czyli 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodałam kawałki pomidorów i plasterki mozzarelli. Jakie to było pyszne! Oczywiście do tego czosnek, dużo ziół suszonych i świeżych! 

Tak pieczony kalafior jest pyszny! Niecierpliwi mogą wcześnie kalafior ugotować, dodać tylko pomidory i mozzarellę i zapiec-będzie szybciej!

Kolejny tydzień to kolejne wyzwania kalafiorowe. Pieczony kalafior już był, teraz pora na kolejne przepisy. Sama jestem ciekawa, co tym razem wymyślę! 


Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą




Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą / 3 porcje jak na zdjęciu

Składniki:
  • 1/2 dużego, czerwonego i soczystego pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1 szklanki różyczek z kalafiora
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Różyczki kalafiora przekładamy do miski.
  • Dodajemy oliwę z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wykładamy do foremek (jak na zdjęciu) lub innych mniejszych naczyń.
  • Do każdej foremki dodajemy kawałek czosnku w łupinkach.
  • Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 st. C. Kalafior ma być miękky, ale nie rozpadający się.
  • Jeśli wolimy bardziej chrupiący kalafior (al dente- na ząb), pieczemy krócej.
  • Pomidora kroimy w kostkę.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia kalafiora, dodajemy pomidora oraz mozzarellę.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy suszonym oregano.
  • Dekorujemy świeżym tymiankiem.
  • Dla lubiących ostre smaku, do kalafiora można dodać pieprz cayenne.


Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą

Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz