Pora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos pomidorowy z oliwą i ziołami, który spokojnie można wyjadać tak jak robią to Włosi-zamaczając pieczywo w aromatycznym sosie.
Kalafior piekłam, aż był miękki, czyli 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodałam kawałki pomidorów i plasterki mozzarelli. Jakie to było pyszne! Oczywiście do tego czosnek, dużo ziół suszonych i świeżych!
Tak pieczony kalafior jest pyszny! Niecierpliwi mogą wcześnie kalafior ugotować, dodać tylko pomidory i mozzarellę i zapiec-będzie szybciej!
Tak pieczony kalafior jest pyszny! Niecierpliwi mogą wcześnie kalafior ugotować, dodać tylko pomidory i mozzarellę i zapiec-będzie szybciej!
Kolejny tydzień to kolejne wyzwania kalafiorowe. Pieczony kalafior już był, teraz pora na kolejne przepisy. Sama jestem ciekawa, co tym razem wymyślę!
Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą / 3 porcje jak na zdjęciu
Składniki:
- 1/2 dużego, czerwonego i soczystego pomidora
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 1 szklanki różyczek z kalafiora
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Różyczki kalafiora przekładamy do miski.
- Dodajemy oliwę z oliwek.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Wykładamy do foremek (jak na zdjęciu) lub innych mniejszych naczyń.
- Do każdej foremki dodajemy kawałek czosnku w łupinkach.
- Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 st. C. Kalafior ma być miękky, ale nie rozpadający się.
- Jeśli wolimy bardziej chrupiący kalafior (al dente- na ząb), pieczemy krócej.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia kalafiora, dodajemy pomidora oraz mozzarellę.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy suszonym oregano.
- Dekorujemy świeżym tymiankiem.
- Dla lubiących ostre smaku, do kalafiora można dodać pieprz cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz