Jeśli mięso to tylko drobiowe, najlepiej filet z kurczaka. Takie jest dla mnie najlepsze, pod warunkiem, że odpowiednio przygotowane. W piątek, na początek weekendu przygotowałam pyszną pierś z kurczaka, niezwykle soczystą i powstał kurczak w maślance.
Podałam ją z plackami lub chlebkami z patelni, które znajdziecie na blogu jako przepis na flatbread. Takie chlebki smaży się na patelni bez tłuszczu, a przygotowywane są na bazie jogurtu lub np. maślanki.
Właśnie maślanka była jednym ze składników, jakie dodałam do kurczaka. mięso jest niezwykle soczyste! Usmażonego kurczaka skropiłam sokiem z limonki, ułożyłam na chlebkach z patelni i to było pyszne, naprawdę polecam!
Kurczak w maślance
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżeczki maślanki
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- tłuszcz do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
- Dokładnie oczyszczamy.
- Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki.
- Do miski wlewamy maślankę, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól.
- Mieszamy.
- Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki piersi z kurczaka.
- Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.
- Patelnię grillową lub zwykłą smarujemy tłuszczem, aby mięso nie przywarło.
- Na rozgrzany tłuszcz układamy kawałki piersi z kurczaka.
- Mięso smażymy z każdej strony.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu jako dodatek do chlebków flatbread.
- Kurczak w maślance smakuje doskonale z domowymi surówkami, a moja surówka z kapusty to prawdziwy hit tego lata!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz