2018/08/26

Kurczak w maślance

Jeśli mięso to tylko drobiowe, najlepiej filet z kurczaka. Takie jest dla mnie najlepsze, pod warunkiem, że odpowiednio przygotowane. W piątek, na początek weekendu przygotowałam pyszną pierś z kurczaka, niezwykle soczystą i powstał kurczak w maślance.

Podałam ją z plackami lub chlebkami z patelni, które znajdziecie na blogu jako przepis na flatbread. Takie chlebki smaży się na patelni bez tłuszczu, a przygotowywane są na bazie jogurtu lub np. maślanki. 

Właśnie maślanka była jednym ze składników, jakie dodałam do kurczaka. mięso jest niezwykle soczyste! Usmażonego kurczaka skropiłam sokiem z limonki, ułożyłam na chlebkach z patelni i to było pyszne, naprawdę polecam!


Kurczak w maślance


Kurczak w maślance 

Składniki:
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki maślanki
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania patelni


Przygotowanie:
  • Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
  • Dokładnie oczyszczamy.
  • Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki.
  • Do miski wlewamy maślankę, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól.
  • Mieszamy.
  • Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki piersi z kurczaka.
  • Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.
  • Patelnię grillową lub zwykłą smarujemy tłuszczem, aby mięso nie przywarło.
  • Na rozgrzany tłuszcz układamy kawałki piersi z kurczaka.
  • Mięso smażymy z każdej strony.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu jako dodatek do chlebków flatbread.
  • Kurczak w maślance smakuje doskonale z domowymi surówkami, a moja surówka z kapusty to prawdziwy hit tego lata! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz