Szkoła tuż tuż. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste chlebki z patelni. Nie potrzeba drożdży i pieczenia. W kilka chwil otrzymacie chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku chlebki z patelni. To świetny dodatek do przeróżnych dań.
Chlebki z patelni pięknie wyrastają, można je wypełnić ulubionymi dodatkami lub wykorzystać jako podstawę tradycyjnej kanapki. Obie wersje wypróbowałam i efekt był zaskakująco pyszny. Chlebki z patelni to hit każdego pudełka śniadaniowego!
Chlebki z patelni (flatbread)
Składniki:
- 1/2 szklanki maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę.
- dodajemy proszek do pieczenia oraz sól.
- Wlewamy maślankę.
- Wyrabiamy ciasto.
- Jeśli będzie kleić się do dłoni, dodajemy więcej mąki.
- Z ciasta można przygotować cieńsze i większe lub grubsze i mniejsze placki.
- To już zależy od Was.
- Z ciasta formujemy placki.
- Układamy na suchej i rozgrzanej patelni.
- Smażymy z każdej strony.
- Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące.
Wyglądają naprawdę apetycznie. Ciekawe, czy można wypróbować z inną mąką? Na przykład żytnią?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam :)
UsuńCzy zamiast kefiru sprawdzi się maślanka lub śmietana 18%? :)
OdpowiedzUsuńmaślanka jest właśnie w przepisie :) jogurt sprawdzi się oczywiście
UsuńSą bardzo dobre pieke je dodaje trochę suchego maku:)
OdpowiedzUsuń