2018/08/27

Chlebki z patelni

Szkoła tuż tuż. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste chlebki z patelni. Nie potrzeba drożdży i pieczenia. W kilka chwil otrzymacie chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku chlebki z patelni. To świetny dodatek do przeróżnych dań. 

Chlebki z patelni pięknie wyrastają, można je wypełnić ulubionymi dodatkami lub wykorzystać jako podstawę tradycyjnej kanapki. Obie wersje wypróbowałam i efekt był zaskakująco pyszny. Chlebki z patelni to hit każdego pudełka śniadaniowego!


Chlebki z patelni


Chlebki z patelni (flatbread)

Składniki:
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę.
  • dodajemy proszek do pieczenia oraz sól.
  • Wlewamy maślankę.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Jeśli będzie kleić się do dłoni, dodajemy więcej mąki.
  • Z ciasta można przygotować cieńsze i większe lub grubsze i mniejsze placki.
  • To już zależy od Was.
  • Z ciasta formujemy placki.
  • Układamy na suchej i rozgrzanej patelni.
  • Smażymy z każdej strony.
  • Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące.


Chlebki z patelni

5 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie. Ciekawe, czy można wypróbować z inną mąką? Na przykład żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast kefiru sprawdzi się maślanka lub śmietana 18%? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maślanka jest właśnie w przepisie :) jogurt sprawdzi się oczywiście

      Usuń
  3. Są bardzo dobre pieke je dodaje trochę suchego maku:)

    OdpowiedzUsuń