2018/07/26

Surówka z kapusty

Co można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella.





Surówka z kapusty / 4 porcje

Składniki
  • 1/4 białej kapusty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/4 małej cukinii
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 kula mozzarelli
  • kilka gałązek tymianku
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Kapustę białą szatkujemy.
  • Przekładamy do miski.
  • Pomidora oraz ogórka obieramy.
  • Pomidora kroimy w kostkę.
  • Ogórka zielonego w półplasterki.
  • Warzywa dodajemy do kapusty.
  • Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
  • Ciecierzycę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników w misce.
  • Mozzarelle rozrywamy na mniejsze kawałki.
  • Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy także listki tymianku.
  • Mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Schłodzona surówka z białej kapusty idealnie orzeźwia w upalne dni!
  • W chłodniejsze dni może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, hamburgerów i innych pyszności!
  • Tymianek można zastąpić natką z pietruszki.




1 komentarz:

  1. Super, bardzo lubię surówki z białej kapusty, takiej jeszcze nie robiłam :)

    www.clinicfood.pl

    OdpowiedzUsuń