2018/02/15

Kuskus z pieczarkami i fasolką cukrową

Tak dawno nie jadłam kaszy kuskus, a uwielbiam kasze! Wczoraj przygotowałam bardzo szybki, a jaki pyszny obiad! Kasza kuskus, pieczarki, które kupiłam w doskonałej cenie i fasolka cukrowa królowały na talerzu. Dla mnie idealne danie, myślę, że i Wam spodoba się taka wersja, zamiast dania typowo mięsnego z dodatkiem kaszy. Przepis na obiad w 10 minut to jest to!





Kuskus z pieczarkami i fasolką cukrową / 2 porcje

Składniki:
  • 150 g kaszy kuskus
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 garść fasolki cukrowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pieczarki i fasolkę cukrową myjemy.
  • Osuszamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Z pieczarek usuwamy nóżki i kroimy na plasterki, kapelusze kroimy na półplasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć, dodajemy pieczarki oraz fasolkę cukrową. 
  • Całość podsmażamy, aż pieczarki zmienią kolor, a fasolka cukrowa będzie miękka.
  • Na koniec dodajemy suszone oregano oraz paprykę w proszku.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Na talerze wykładamy kaszę kuskus.
  • Na wierzchu układamy warzywa.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, bo kuskus wymieszany z warzywami smakuje doskonale w obu wersjach!

1 komentarz: