Tak dawno nie jadłam kaszy kuskus, a uwielbiam kasze! Wczoraj przygotowałam bardzo szybki, a jaki pyszny obiad! Kasza kuskus, pieczarki, które kupiłam w doskonałej cenie i fasolka cukrowa królowały na talerzu. Dla mnie idealne danie, myślę, że i Wam spodoba się taka wersja, zamiast dania typowo mięsnego z dodatkiem kaszy. Przepis na obiad w 10 minut to jest to!
Kuskus z pieczarkami i fasolką cukrową / 2 porcje
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus
- 5 dużych pieczarek
- 1 garść fasolki cukrowej
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pieczarki i fasolkę cukrową myjemy.
- Osuszamy.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Z pieczarek usuwamy nóżki i kroimy na plasterki, kapelusze kroimy na półplasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć, dodajemy pieczarki oraz fasolkę cukrową.
- Całość podsmażamy, aż pieczarki zmienią kolor, a fasolka cukrowa będzie miękka.
- Na koniec dodajemy suszone oregano oraz paprykę w proszku.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Na talerze wykładamy kaszę kuskus.
- Na wierzchu układamy warzywa.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, bo kuskus wymieszany z warzywami smakuje doskonale w obu wersjach!
Bardzo fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuń