Wiem, że lubicie koktajle, podobnie jak ja! Od dłuższego czasu nas publikację czekał właśnie ten przepis. Wyjątkowy, bo z kurkumą, która w okresie zimowym jest niezbędna w naszym menu. Dlaczego? Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, oczyszcza wątrobę, ma działanie przeciwrakowe. Kurkuma pomaga przy wzdęciach, biegunce i zespole jelita drażliwego. Działa antywirusowo i antybakteryjnie.
Koktajl bananowo-pomarańczowy z kurkumą / 2 porcje, razem około 500 ml
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 400 g jogurtu naturalnego
- około 1/2 łyżeczki kurkumy
- miód do smaku lub inny zamiennik cukru
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
- Pomarańczę obieramy razem z bananem.Owoce dzielimy na mniejsze części i dodajemy do kielicha blendera.
- Wsypujemy kurkumę.
- Miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn, w pięknym, żółtym kolorze.
- Dodajemy do smaku miód lub inny zamiennik cukru.
- Miksujemy ponownie.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Koktajl najlepiej smakuje, gdy jest zimny, dlatego przed przygotowaniem jogurt przechowywać w lodówce.
Edycja się prosi, napisałaś ok 1/2 łyżeczki, nie dodałaś kurkumy :-) Robię takie często, pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność ;)
OdpowiedzUsuń