sobota, 24 lutego 2018

Koktajl bananowy z pomarańczą i kurkumą

Wiem, że lubicie koktajle, podobnie jak ja! Od dłuższego czasu nas publikację czekał właśnie ten przepis. Wyjątkowy, bo z kurkumą, która w okresie zimowym jest niezbędna w naszym menu. Dlaczego? Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, oczyszcza wątrobę, ma działanie przeciwrakowe. Kurkuma pomaga przy wzdęciach, biegunce i zespole jelita drażliwego. Działa antywirusowo i antybakteryjnie. 






Koktajl bananowo-pomarańczowy z kurkumą / 2 porcje, razem około 500 ml

Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 1/2 łyżeczki kurkumy
  • miód do smaku lub inny zamiennik cukru


Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Pomarańczę obieramy razem z bananem.Owoce dzielimy na mniejsze części  i dodajemy do kielicha blendera.
  • Wsypujemy kurkumę.
  • Miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn, w pięknym, żółtym kolorze.
  • Dodajemy do smaku miód lub inny zamiennik cukru.
  • Miksujemy ponownie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Koktajl najlepiej smakuje, gdy jest zimny, dlatego przed przygotowaniem jogurt przechowywać w lodówce.




2 komentarze:

  1. Edycja się prosi, napisałaś ok 1/2 łyżeczki, nie dodałaś kurkumy :-) Robię takie często, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...