2018/02/23

Bruschetta z pieczarkami i grana padano

Pora na weekend, dla wielu z Was to jedyny czas w tygodniu, kiedy można coś dobrego na spokojnie przygotować i zjeść. Z taj okazji mam dla wszystkich przepis, bardzo prosty. Zabieram Was do Italii, o której myślę niemal każdego dnia, tak kocham ten kraj! 

Przepis ten czekał na publikację kilka dni, bo inne obowiązki były ważniejsze. Czy lubicie chrupiące grzanki? We Włoszech takie grzanki nazywają się crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby.




Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty

Składniki:
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego grana padano, parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Dwie kromki pieczywa (u mnie chleb) grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Można także grzanki przygotować w piekarniku.
  • Mają być złotobrązowe, z obu stron.
  • Pieczarki myjemy i osuszamy.
  • Kapelusze kroimy na półplasterki, nóżki na plasterki.
  • Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki.
  • Obsmażamy, aż pieczarki zmienią kolor.
  • Doprawiamy do smaku ( pamiętajmy, że grana padano też jest słony)
  • Przygotowane wcześniej grzanki wykładamy na talerz.
  • Na każdą nakładamy pieczarki.
  • Posypujemy startym grana padano i posiekaną natką z pietruszki.
  • Smakują lepiej niż tradycyjne, polskie zapiekanki.
  • Z "bąbelkami" smakuje jeszcze lepiej!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz