2018/02/07

Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą

Bardzo lubię takie obiady. Nawet zimą staram się jeść kolorowo! Nie patrząc na pogodę za oknem, przygotowałam dzisiaj danie inspirowane słoneczną Italią. Proste, sycące i bardzo smaczne. Makaron, szpinak i cieciorka to główne składniki mojego przepisu. Nie zabrakło oczywiście dobrego, włoskiego sera, tym razem grana padano.




Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą / 2 porcje

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 125 g szpinaku baby (drobnolistnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego grana padano lub parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Oliwę z oliwek wylewamy na patelnię.
  • Po chwili dodajemy czosnek.
  • Gdy zacznie już ładnie pachnieć, dodajemy do czosnku szpinak.
  • Mieszamy i dusimy, aż zmniejszy objętość.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.
  • Dodajemy do szpinaku razem z makaronem.
  • Mieszamy.
  • Gasimy płomień.
  • Podajemy posypane startym grana padano.




2 komentarze:

  1. Pyszne wygląda to danie. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie robiła. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń