Bardzo lubię takie obiady. Nawet zimą staram się jeść kolorowo! Nie patrząc na pogodę za oknem, przygotowałam dzisiaj danie inspirowane słoneczną Italią. Proste, sycące i bardzo smaczne. Makaron, szpinak i cieciorka to główne składniki mojego przepisu. Nie zabrakło oczywiście dobrego, włoskiego sera, tym razem grana padano.
Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą / 2 porcje
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 125 g szpinaku baby (drobnolistnego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego grana padano lub parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy.
- Kroimy na plasterki.
- Oliwę z oliwek wylewamy na patelnię.
- Po chwili dodajemy czosnek.
- Gdy zacznie już ładnie pachnieć, dodajemy do czosnku szpinak.
- Mieszamy i dusimy, aż zmniejszy objętość.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.
- Dodajemy do szpinaku razem z makaronem.
- Mieszamy.
- Gasimy płomień.
- Podajemy posypane startym grana padano.
Pyszne wygląda to danie. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie robiła. Ciekawe.
OdpowiedzUsuń