Nie da się ukryć, że to już ostatni weekend Karnawału 2018! Przygotowałam specjalnie z tej okazji rewelacyjny przepis, który posmakuje każdemu miłośnikowi awokado. Kremowa, z jajkiem i grana padano pasta z awokado była królową na śniadaniu. Jakie to było pyszne! Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że podacie ten smaczny pomysł dalej, znajomym, rodzinie, wszystkim!
Przygotujcie taką pasta na jutrzejsze, niedzielne śniadanie!
Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie!
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 małe awokado, wybrałam Hass
- 2 jajka
- 3 kromki pieczywa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy 5 minut.
- Odcedzamy.
- Zalewamy zimną wodą.
- Gdy ostygną obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
- Przekładamy do miseczki.
- Awokado obieramy.
- Usuwamy pestkę.
- Kroimy w kostkę i przekładamy do drugiej miseczki.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce.
- Dodajemy do awokado, mieszamy.
- Tak przygotowane awokado mieszamy razem z jajkami oraz oliwą z oliwek.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy ponownie.
- Na kromkach pieczywa układamy pastę z awokado.
- Każdą z kromek posypujemy po łyżce startego grana padano.
- Do podania można przygotować ćwiartkę z cytryny i dodatkowo skropić kanapki.
- Dla jeszcze lepszego smaku pieczywo można przygotować jak na bruschettę, czyli grillować na patelni, w tosterze lub piekarniku.
Lubię robić sobie pastę z awokado na kanapki. :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna, prawda i kremowa :)
UsuńMniam, mniam, mniam, z pewnością skorzystam z przepisu! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie!