2018/02/03

Pasta z awokado

Nie da się ukryć, że to już ostatni weekend Karnawału 2018! Przygotowałam specjalnie z tej okazji rewelacyjny przepis, który posmakuje każdemu miłośnikowi awokado. Kremowa, z jajkiem i grana padano pasta z awokado była królową na  śniadaniu. Jakie to było pyszne! Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że podacie ten smaczny pomysł dalej, znajomym, rodzinie, wszystkim!

Przygotujcie taką pasta na jutrzejsze, niedzielne śniadanie!

Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie!








Pasta z awokado 

Składniki:
  • 1 małe awokado, wybrałam Hass
  • 2 jajka
  • 3 kromki pieczywa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Jajka gotujemy 5 minut.
  • Odcedzamy.
  • Zalewamy zimną wodą.
  • Gdy ostygną obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  • Przekładamy do miseczki.
  • Awokado obieramy.
  • Usuwamy pestkę.
  • Kroimy w kostkę i przekładamy do drugiej miseczki.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce.
  • Dodajemy do awokado, mieszamy.
  • Tak przygotowane awokado mieszamy razem z jajkami oraz oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy ponownie.
  • Na kromkach pieczywa układamy pastę z awokado.
  • Każdą z kromek posypujemy po łyżce startego grana padano.
  • Do podania można przygotować ćwiartkę z cytryny i dodatkowo skropić kanapki.
  • Dla jeszcze lepszego smaku pieczywo można przygotować jak na bruschettę, czyli grillować na patelni, w tosterze lub piekarniku.




3 komentarze:

  1. Lubię robić sobie pastę z awokado na kanapki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, mniam, z pewnością skorzystam z przepisu! <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń