Aby nie marnować jedzenia, przygotowałam na dzisiejsze śniadanie sałatkę jajeczną, ze składników, które pozostały po świętach. Podobną przygotowywała moja babcia, pamiętam, że dodawała także serek topiony ementaler i cebulę. Taka sałatka smakuje wyśmienicie podana na świeżym pieczywie.
Sałatka jajeczna
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 plastry gotowanej szynki
- 3 małe ogórki konserwowe
- 3 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka, szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
- Przekładamy do miseczki.
- Dodajemy majonez.
- Doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
Niezapomnijmy o tym, aby przechowywać przygotowaną sałatkę w odpowiednim miejscu. Do tego zadania sprawdzi się retro lodówka SMEG lub każda inna. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz