Nie wyobrażam sobie Świąt bez pysznych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę z jajkiem, brokułami i kukurydzą, która świetnie smakuje o każdej porze dnia. Zimą oczywiście sałatki z majonezem smakują zdecydowanie najlepiej! Aby nieco podkręcić smak dodałam ziarenka czarnuszki, które doskonale pasuje do jajek.
Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą / 3-4 porcje
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo, rozmiar "L", z wolnego wybiegu
- 1/2 brokuła
- 200 g konserwowej kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- 1/2 brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie.
- Należy pilnować czasu gotowania, aby brokuły nie była zbyt miękkie, ale jędrne inie rozpadające się.
- Ugotowane różyczki odcedzamy.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Różyczki przekładamy do miski.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki.
- Kroimy w kostkę i dodajemy do brokuła.
- Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do miski z jajkiem i brokułem.
- Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do pozostałych składników.
- Do sałatki dodajemy majonez oraz czarnuszkę.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Sałatkę możemy wzbogacić dodając np. posiekaną natkę z pietruszki lub ziemniaki.
Sałatka jest Pyszna
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń