niedziela, 16 grudnia 2018

Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą

Nie wyobrażam sobie Świąt bez pysznych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę z jajkiem, brokułami i kukurydzą, która świetnie smakuje o każdej porze dnia. Zimą oczywiście sałatki z majonezem smakują zdecydowanie najlepiej! Aby nieco podkręcić smak dodałam ziarenka czarnuszki, które doskonale pasuje do jajek.


Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą


Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą / 3-4 porcje

Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo, rozmiar "L", z wolnego wybiegu
  • 1/2 brokuła
  • 200 g konserwowej kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • 1/2 brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie.
  • Należy pilnować czasu gotowania, aby brokuły nie była zbyt miękkie, ale jędrne  inie rozpadające się.
  • Ugotowane różyczki odcedzamy.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Różyczki przekładamy do miski.
  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki.
  • Kroimy w kostkę i dodajemy do brokuła.
  • Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do miski z jajkiem i brokułem.
  • Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do pozostałych składników.
  • Do sałatki dodajemy majonez oraz czarnuszkę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Sałatkę możemy wzbogacić dodając np. posiekaną natkę z pietruszki lub ziemniaki.


Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...