Wilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa!
Babka czekoladowa
Składniki:
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 5 jajek
- 1/2 szklanki kakao bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
dodatkowo:
- masło do wysmarowania blachy
- bułka tarta do opsypania blachy
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą.
- Całość miksujemy, aby składniki połączyły się.
- Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
- Wylewamy ciasto do formy.
- Pieczemy przez 45 minut w 180 st.
- Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy.
- Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Najlepsza na następny dzień.
Na takie czekoladowe ciasto mam właśnie ochotę:)
OdpowiedzUsuńświetnie! zachęcam do przygotowania!
Usuń