niedziela, 25 września 2016

Babka czekoladowa

Wilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa!



Babka czekoladowa

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do opsypania blachy

Przygotowanie:
  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą.
  • Całość miksujemy, aby składniki połączyły się.
  • Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  • Wylewamy ciasto do formy.
  • Pieczemy przez 45 minut w 180 st.
  • Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy.
  • Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Najlepsza na następny dzień.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...