Sezon na zupy z młodych warzyw rozpoczęty! Wczoraj udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie młodą kapustę i pomysł na obiad już miałam w głowie. Zupa jarzynowa z młodej kapusty, z fasolką szparagową, groszkiem i koperkiem to najlepszy pomysł na wiosenny obiad. Taką zupę można przechowywać do dwóch dni. Jest bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego chcieć więcej? Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową
Składniki:
- 2 kości schabowe
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- 1/2 główki młodej białej kapusty
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 pęczek koperku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pietruszkę i marchew obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki.
- Kości schabowe myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie.
- Do gotującego się mięsa wkładamy fasolkę szparagową, marchew, pietruszkę i liście laurowe z ziarenkami ziela angielskiego.
- Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy poszatkowaną kapustę białą, na sam koniec osączony z zalewy groszek.
- Gotujemy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy do smaku.
- Mięso wyciągamy z zupy, widelcem zeskrobujemy kawałki i dodajemy do zupy.
- Podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Cudna, wiosenna zupa :-)
OdpowiedzUsuńnajlepsza!
UsuńDodaję jeszcze kalarepę razem z liśćmi :) Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń