Nie lubię marnować jedzenia, staram się nawet z najmniejszego kawałka, przygotować coś smacznego. I tak było tym razem. Połówka małego awokado zainspirowała mnie do dzisiejszego wytrawnego drugiego śniadania. Jak się okazuje, awokado to bardzo uniwersalne warzywo, a wczorajszy koktajl bananowy z awokado bardzo mi smakował.
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pasty nie tylko do kanapek:
- Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy
- Hummus
- Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką
- Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia
- Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką
- Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
- Pesto z pieczonej dyni
- Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką
Pasta z awokado
Składniki:
- 1/2 małego, dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- kilka kropel olej z orzechów włoskich
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 szczypty czarnuszki
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
- Awokado obieramy ze skóry.
- Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy olej z orzechów włoskich, sok z cytryny, ostrą paprykę w proszku i sól do smaku. Mieszamy.
- Podajemy posypane ziarnami czarnuszki.
- To dobry dodatek do pieczywa, jako smarowidło lub dip do warzyw.
- Do pasty można dodać np. ugotowane jajko na twardo.
chyba uzależniłam się od awokado, wypróuje do kontynuacji uzależnienia :)
OdpowiedzUsuńna zdrowie Rybko!
Usuń