Taka piękna pogoda dzisiejszego poranka zainspirowała mnie do przygotowania na śniadanie pysznej sałatki w śródziemnomorskich klimatach. Bardzo kolorowa i syta. Skropiona olejem z orzechów włoskich, z czarnymi oliwkami i bazyliowym pesto. Chrupiące sałaty, wyraziste w smaku pesto i delikatna mozzarella to wymarzone śniadanie, także w tygodniu, można ją zabrać do pracy, a jej zapach roznosić się będzie po każdym zakątku biura. Taką sałatkę można podać na np. Andrzejkowe party, które już za tydzień!
Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto
Składniki:
- 4 garście mieszanki sałat
- 1/2 mozzarelli
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżeczki bazyliowego pesto
- olej z orzechów włoskich do skropienia sałatki
Przygotowanie:
- Sałaty układamy na talerzu.
- Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat.
- Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto.
- Całość skrapiamy olejem z orzechów włoskich.
- Podajemy z grzankami czosnkowymi lub chrupiącą ciabattą.
- Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Zachęcam do przygotowania domowej, smakowej oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz