2016/11/14

Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną

Od czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie!


Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną

Składniki:

na schab:
  • 4 podobnej grubości plastry schabu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz do smaku
  • czarnuszka do posypania
  • tłuszcz do smażenia

kasza gryczana:
  • ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób
  • pęczek natki z pietruszki

Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy.
  • Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki.
  • W brytfance roztapiamy tłuszcz i układamy plastry schabu.
  • Obsmażamy z każdej strony razem z cebulą i czosnkiem.
  • Mięso oprószamy ostrą papryką.
  • Całość zalewamy wodą ponad poziom mięsa.
  • Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Co jakiś czas dolewamy wodę.
  • Mięso przekładamy na talerz i przygotowujemy sos.
  • Do szklanki z wodą wsypujemy mąkę, mieszamy trzepaczką i wlewamy, cały czas mieszając, do brytfanki.
  • Czekamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku i wkładamy kawałki mięsa. Dusimy jeszcze chwilę.
  • Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką z pietruszki.
  • Podajemy układając porcję mięsa na kaszy z sosem, obsypane ziarnami czarnuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz