Od czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie!
Składniki:
na schab:
- 4 podobnej grubości plastry schabu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżki mąki
- 250 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- czarnuszka do posypania
- tłuszcz do smażenia
kasza gryczana:
- ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób
- pęczek natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki.
- W brytfance roztapiamy tłuszcz i układamy plastry schabu.
- Obsmażamy z każdej strony razem z cebulą i czosnkiem.
- Mięso oprószamy ostrą papryką.
- Całość zalewamy wodą ponad poziom mięsa.
- Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Co jakiś czas dolewamy wodę.
- Mięso przekładamy na talerz i przygotowujemy sos.
- Do szklanki z wodą wsypujemy mąkę, mieszamy trzepaczką i wlewamy, cały czas mieszając, do brytfanki.
- Czekamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku i wkładamy kawałki mięsa. Dusimy jeszcze chwilę.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką z pietruszki.
- Podajemy układając porcję mięsa na kaszy z sosem, obsypane ziarnami czarnuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz