2016/11/13

Domowe kakao

Tego napoju nie trzeba reklamować, zna go i lubi niemal każdy. Nie ma nic wspanialszego niż rozpoczęcie dnia od ciepłego kubka kakao, dobrze jest też zakończyć dzień tym czekoladowym napojem, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Często, nazywany przez dzieci "magicznym napojem" smakuje zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Smaczny solo, ale po dodaniu cynamonu, kardamonu, chilii, wanilii czy kurkumy, rozpieszcza nasze kubki smakowe. Warto zaopatrzyć się w bardzo dobrej jakości kakao, bez cukru. Od dłuższego czasu mam kakao z Peru, warto skusić się na taki zakup! 



Domowe kakao

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 2 czubate łyżki kakao w proszku bardzo dobrej jakości
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Mleko przelewamy do garnuszka.
  • Wsypujemy kakao.
  • Wstawiamy na najmniejszy gaz, mieszamy nieustannie trzepaczką, do całkowitego wymieszania się kakao z mlekiem, opcjonalnie dodajemy cukier do smaku i przyprawy takie jak cynamon, wanilia, kardamon lub chilli.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz