Kolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy czas na owocowe miksowanie!
Koktajl jagodowo - porzeczkowy
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 2 garście jagód
- 1 garść porzeczek czarnych i czerwonych
- cukier lub miód do smaku
- płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
- Maślankę przelewamy do blendera kielichowego.
- Owoce myjemy, osuszamy.
- Porzeczki odrywamy z łodyżek i z jagodami przekładamy do blendera.
- Miksujemy na jednolity płyn.
- Dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Miksujemy ponownie.
- Podajemy z osypanymi płatkami owsianymi i ułożonymi na wierzchu owocami.
- Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna.
- Dla orzeźwiającego smaku można dodać kilka listków świeżej mięty.
- Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskie.
Uwielbiam te Twoje bajecznie kolorowe zdjęcia :) a koktajl porzeczkowego to jeszcze nie robiłam więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Agnieszko!
UsuńKompozycja wygląda nieziemsko! Swie zdjęcia. Ostatnio sama mam fazę na koktajle do tego stopnia, że spaliłam blender :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sposób podania w "słoiczkach" :)