Wakacje w Świnoujściu sprawiły, że odkryłam nowe smaki i pokochałam ryby. Codzienne wizyty w miejscowej kawiarni utwierdziły mnie w przekonaniu, że najlepsze na świecie są sorbety! Minęło kilka dni od powrotu, a dzisiaj, gdy tylko otrzymałam sporo jeżyn, nabrałam ochoty na sorbet, tym razem samodzielnie przygotowany, w domu. Owoce, zwłaszcza owoce leśne świetnie smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim.
Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane w różowym winie, ale na blogu jest więcej przepisów z leśnymi owocami i innymi deserami na lato:
Sorbet jeżynowy z białym winem
Składniki:
Celowo nie podałam proporcji, dostosujcie indywidualnie stopień słodkości deseru, jeśli kupicie/nazbieracie kwaśne jeżyny, należy zwiększyć ilość cukru.
- mrożone jeżyny, możecie użyć świeżych, ale czas mrożenia znacznie wydłuży się
- cukier
- białe wino, półsłodkie
Przygotowanie:
lody dla dorosłych! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak!
UsuńKocham jeżyny! Sorbet stworzony dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
super!
UsuńO mniam, kocham jeżyny! Jednak muszę poeksperymentować z wersją dla młodszych ;D
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com