2024/08/11

Panierowana cukinia

Cukinii w takiej postaci nie jadłam z pewnością kilka lat. Od czasu do czasu myślę, że jeśli nie mamy pomysłu na kolację, w sezonie gdy króluje cukinia, można przygotować taki przepis. Miałam w lodówce mała cukinię i brak pomysłu od kilku dni. Cukinię panierowałam w mleku i bułce tartej, bo akurat mleko miałam pod ręką. Jak wybrać smaczną cukinię? Koniecznie musi być niedużych rozmiarów, skóra ma być błyszcząca, pozbawiona plamek. Im mniejsza tym smaczniejsza, bo zawiera mniej pestek, a jej miąższ jej słodszy. 



Panierowana cukinia 1 porcja


Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku


Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy.
  • Osuszamy.
  • Odcinamy oba końce.
  • Kriomy na grubsze plastry.
  • Panierujemy w mleku, a następnie w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
  • Podajemy z ulubionym sosem.
  • Oprószamy solą do smaku i suszonym tymiankiem.
  • Wersja fit takich kotletów to np. panierka zamiast bułki tartej przygotowana z płatków owsianych.


2 komentarze:

  1. Robię tak samo ! Uwielbiam je <3 rozchodzą się w błyskawicznym tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie <3 uwielbiam takie placuszki, ale bardziej smakują mi w wersji grillowej :)

    OdpowiedzUsuń