Nadszedł czas kurek, moich ulubionych! Delikatne w smaku, inspirują do przygotowania przepysznych dań. Pierwsze kurki w tym sezonie wykorzystałam do dania z kaszy bulgur z cukinią. To było bardzo udane połączenie! Powstało warzywne kaszotto, które posypałam startym włoskim serem.
Kaszotto z kurkami i cukinią / 1 porcja
Składniki:
- 1 woreczek kaszy bulgur
- 100 g kurek
- 1/2 średniej cukinii
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Kurki dokładnie myjemy,
- Osuszamy.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy w dużą kostkę.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy cukinię oraz kurki.
- Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka.
- Pod koniec dodajemy suszone oregano, doprawiamy do smaku.
- Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię z kurkami i cukinią.
- Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki i mieszamy.
- Podajemy posypane startym parmezanem.
Uwielbiam te grzyby!!!
OdpowiedzUsuń