2015/08/20

Sorbet jeżynowy z białym winem

Wakacje w Świnoujściu sprawiły, że odkryłam nowe smaki i pokochałam ryby. Codzienne wizyty w miejscowej kawiarni utwierdziły mnie w przekonaniu, że najlepsze na świecie są sorbety! Minęło kilka dni od powrotu, a dzisiaj, gdy tylko otrzymałam sporo jeżyn, nabrałam ochoty na sorbet, tym razem samodzielnie przygotowany, w domu. Owoce, zwłaszcza owoce leśne świetnie smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim. 

Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane w różowym winie, ale na blogu jest więcej przepisów z leśnymi owocami i innymi deserami na lato: 


Sorbet jeżynowy z białym winem

Składniki:

Celowo nie podałam proporcji, dostosujcie indywidualnie stopień słodkości deseru, jeśli kupicie/nazbieracie kwaśne jeżyny, należy zwiększyć ilość cukru.
  • mrożone jeżyny, możecie użyć świeżych, ale czas mrożenia znacznie wydłuży się
  • cukier
  • białe wino, półsłodkie

Przygotowanie:
  • Mrożone jeżyny przekładamy do wysokiego kielicha blendera, wlewamy wino i miksujemy, aż powstanie gładka masa. 
  • Schłodzony sorbet podajemy ze świeżymi jeżynami.

Letnie owoce Akcja lodowa 2015

5 komentarzy: