- cukinia
 - 2 papryki czerwone
 - cebula
 - ząbek czosnku
 - 1/2 puszki pomidorów pelati Cirio
 - sól i pieprz do smaku
 - 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku
 - 1/2 peperoni
 - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
 
Przygotowanie: 
- Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron.
 - Paprykę kriomy w paski, a cukinię w plastry. Do garnka wlewamy oliwą z pierwszego tłoczenia, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną na półksiężyce.
 - Podsmażamy chwilę i dodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
 - Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem, peperoni, mieszamy i dusimy jeszcze kwadrans. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.
 

Takie gulasze lubię :)
OdpowiedzUsuńi bez mięsa smakują wybornie!
UsuńPyszne ja dodałam jeszcze komose...
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł!
Usuń