Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 19 grudnia 2017

Pierogi ruskie

Ruskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi. 

Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia!

Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami!





Pierogi ruskie /  z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów
(przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk)

Składniki:

na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli

na farsz 
  • 250 g twarogu
  • 300-400 g  ziemniaków,
  • 4 cebule
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy na maśle, na złoty kolor.
  • Połowę porcji cebuli przekładamy do dużej miski.
  • Ziemniaki obieramy.
  • Dzielimy na ćwiartki.
  • Zalewamy wodą.
  • Gotujemy, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy.
  • Przekładamy do miski z cebulą.
  • Ser dodajemy do cebuli  i ziemniaków.
  • Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Odkładamy na bok.
  • Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto.
  • Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek..
  • Wykrawamy okręgi.
  • Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
  • Powtarzamy, aż wykorzystamy cały farsz i ciasto.
  • Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną na wierzch.
  • Podajemy polane masłem z cebulą.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz