Podobna do sałatki żydowskiej, ale ja zawsze dodaję jeszcze posiekaną natkę z pietruszki. Weekendowa, świąteczna, na wyjątkowe okazje. Prosta, ale smaczna! Taka jest moja sałatka, która idealnie smakuje w zimowe poranki! Właśnie o tej porze roku mam ochotę na takie sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest zdrowa.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem / 4 porcje
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków, podobnej wielkości
- 3 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżeczki majonezu lub więcej
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Przekładamy do miski.
- Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
- Dodajemy do cebuli.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki.
- Kroimy w dużą kostkę.
- Dodajemy do cebuli z natką pietruszki.
- Ugotowane i ostudzone na twardo jajka obieramy ze skorupek.
- Kroimy w kostkę.
- Dodajemy do pozostałych składników w misce.
- Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy majonez.
- Mieszamy.
- W razie potrzeby można dodać więcej majonezu, niż podane jest to w przepisie.
- Sałatkę wkładamy do lodówki, na 30 minut.
No tak mi brakuje w ty ogórka kiszonego, że aż boli, sorry, że zmieniam Ci przepis, ale teraz zimno i resztka natki zaraz zamarznie w ogródku, chociaż jeszcze dzielnie walczy pod czereśnią, a ogórek czeka w słoiczku.
OdpowiedzUsuń