2017/12/10

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem

Podobna do sałatki żydowskiej, ale ja zawsze dodaję jeszcze posiekaną natkę z pietruszki. Weekendowa, świąteczna, na wyjątkowe okazje. Prosta, ale smaczna! Taka jest moja sałatka, która idealnie smakuje w zimowe poranki! Właśnie o tej porze roku mam ochotę na takie sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest zdrowa.





Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem / 4 porcje


Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków, podobnej wielkości
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki majonezu lub więcej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 natki z pietruszki


Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach.
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • Przekładamy do miski.
  • Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
  • Dodajemy do cebuli.
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki.
  • Kroimy w dużą kostkę.
  • Dodajemy do cebuli z natką pietruszki.
  • Ugotowane i ostudzone na twardo jajka obieramy ze skorupek.
  • Kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do pozostałych składników w misce.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy majonez.
  • Mieszamy.
  • W razie potrzeby można dodać więcej majonezu, niż podane jest to w przepisie.
  • Sałatkę wkładamy do lodówki, na 30 minut.



1 komentarz:

  1. No tak mi brakuje w ty ogórka kiszonego, że aż boli, sorry, że zmieniam Ci przepis, ale teraz zimno i resztka natki zaraz zamarznie w ogródku, chociaż jeszcze dzielnie walczy pod czereśnią, a ogórek czeka w słoiczku.

    OdpowiedzUsuń