Szukacie pomysłu na szybki, syty obiad bez mięsa? Polecam uwadze mój dzisiejszy przepis. Kasza gryczana z brukselką, pieczarkami, czosnkiem i cebulą. Bardzo smaczny obiad lub kolacja, którą przygotować można w 15 minut! Ostatni przepis na zapiekaną brukselkę pod włoską kruszonką tak Wam się spodobał, że dzisiaj stworzyłam kolejny. Kaszę z warzywami posypałam startym parmezanem, pyszności!
Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami / 2 porcje
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 100 g brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa.
- Dokładnie myjemy pieczarki i brukselkę.
- Warzywa osuszamy; kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą.
- Dodajemy pieczarki i brukselkę.
- Mieszamy.
- Całość możemy podlać wodą, aby brukselka szybciej zmiękła. Innym sposobem jest wcześniejsze obgotowanie brukselki we wrzącej wodzie (blanszowanie), dosłownie 5 minut. Później wystarczy zahartować warzywo (czyli zanurzyć w lodowatej wodzie) i pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
- Lubię, gdy brukselka jest półtwarda i chrupiąca.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Warzywa podajemy na kaszy gryczanej.
- Każdą porcję posypujemy startym parmezanem i suszonym oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz