wtorek, 19 grudnia 2017

Ciasto na pierogi

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze:





Ciasto na pierogi / 30 sztuk

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli


Przygotowanie:


  • Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto.
  • Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek..
  • Wykrawamy okręgi.
  • Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
  • Powtarzamy, aż wykorzystamy cały.
  • Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną na wierzch.



4 komentarze :

  1. Wygląda to tak fantastycznie, że aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Paulino z całego serca, to znak, że moja praca fotograficzna została dobrze wykonana <3

      Usuń