Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 17 września 2017

Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami

Coraz chłodniejsze poranki sprawiają, że na śniadanie jem zawsze coś ciepłego. Staram się, aby śniadania były kolorowe, bo pogoda za oknem pozbawiona jest jakichkolwiek barw, no może poza szarą. Dzisiejsze, weekendowe śniadanie w stylu slow food bardzo mi smakowało i uważam je za bardzo udane! 

Rozpoczęło się od tego, że zaplanowałam na dzisiaj omlet z cukinią i suszonymi pomidorami. Chciałam podać go z pieczywem, ale było tak jakoś za nudno. Powstała więc przepyszna i bardzo syta kanapka, z omlecikami, które wycięłam foremką do ciasteczek. Kanapkę z omlecikami przełożyłam chrupiącą i idealną do kanapek sałatą lodową.

Kanapki pieczywa przed podaniem najlepiej opiec w tosterze, będą smaczniejsze! Nie warto wybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości.




Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek

Składniki:

  • 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem
  • 3 jajka
  • 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku
  • wewnętrzna część sałaty lodowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  • Chleb kroimy na kromki podobnej grubości.
  • Opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.
  • Odkładamy na talerz.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na większe kawałki.
  • Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię.
  • Dodajemy 2 szczypty suszonego oregano.
  • Jajka wbijamy do miski.
  • Starannie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól do smaku.
  • Jajka wbijamy na patelnię z cukinią.
  • Gdy jajka lekko zetną się, na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów.
  • Czekamy, aż omlet będzie gotowy, jajka mają być ładnie ścięte.
  • Wierzch gotowego omletu posypujemy pozostałym, suszonym oregano.
  • Gotowy omlet przekładamy na talerz.
  • Przy pomocy foremki do ciasteczek wykrawamy omleciki.
  • Przygotowujemy kanapki.
  • Jedną z dwóch kromek chleba pokrywamy sałatą lodową, na wierzchu układamy dwa omleciki i przykrywamy drugą kromką chleba.
  • Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami i omlecikami.
  • Dla urozmaicenia smaku kromki możemy posmarować np. pesto lub hummusem.
  • Świetnie sprawdzi się tutaj ser taki jak mozzarella czy ricotta.
  • Zamiast sałaty lodowej można wybrać inne, ulubione i nadające się do kanapek sałaty jak rukola czy endywia.


1 komentarz :