2023/10/06

Naleśniki

Sobota to najlepszy dzień na smażenie naleśników. Mamy więcej czasu, można zrobić większą ilość i będzie obiad na niedzielę. Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki, dzisiaj podam Wam mój ulubiony, sprawdzony, idealny! Naleśniki są cienkie, mięciutkie, chrupiące na brzegach, takie lubię najbardziej. 

Zaangażujcie do wspólnego gotowania całą rodzinę, jeden zrobi ciasto, drugi smaży naleśniki, a pozostali przygotują farsz i poskładają ciasto. Team doskonały na weekend, zachęcam gorąco do wspólnej zabawy! Moje ulubione to naleśniki z dżemem i serem białym, a Wasze?




Naleśniki / 10 placków

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn.
  • Naleśniki smażymy na rogrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane.
  • Jeśli smażymy naleśniki do wytrawnego farszu, do ciasta naleśnikowego zamiast cukru z prawdziwą wanilią, dodajemy szczyptę soli lub np. ulubione suszone zioła.
  • Najczęściej naleśniki składam, gdy farsz już jest na cieście, w trójkąty.
  • Naleśniki z dżemem zwijam jak roladę.
  • Naleśniki na słodko jem na ciepło podsmażone na maśle lub na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz