Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 1 listopada 2016

Pasta z awokado

Nie lubię marnować jedzenia, staram się nawet z najmniejszego kawałka, przygotować coś smacznego. I tak było tym razem. Połówka małego awokado zainspirowała mnie do dzisiejszego wytrawnego drugiego śniadania. Jak się okazuje, awokado to bardzo uniwersalne warzywo, a wczorajszy koktajl bananowy z awokado  bardzo mi smakował. 

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pasty nie tylko do kanapek:



Pasta z awokado

Składniki:
  • 1/2 małego, dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • kilka kropel olej z orzechów włoskich
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 szczypty czarnuszki
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
  • Awokado obieramy ze skóry. 
  • Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem.
  • Dodajemy olej z orzechów włoskich, sok z cytryny, ostrą paprykę w proszku i sól do smaku. Mieszamy.
  • Podajemy posypane ziarnami czarnuszki.
  • To dobry dodatek do pieczywa, jako smarowidło lub dip do warzyw.
  • Do pasty można dodać np. ugotowane jajko na twardo.

2 komentarze :