Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem

Zbliżała się pora obiadu, wiedziałam jakie mam składniki, ale jak zawsze to bywa, nie do końca wiedziałam co powstanie. Przygotowałam kuskus, a wcześniej obsmażyłam kurczaka w słodkiej papryce, a później już było tylko ciekawiej, bo pomyślałam sobie, że nie będę po raz kolejny robić zwykłej surówki z białej kapusty. Chcecie zobaczyć efekt końcowy?

Wysoka temperatura za oknem nie zachęcała do stania przy garach dłużej niż kwadrans, a taki obiad zjadłabym jeszcze raz, drugi i trzeci. Możecie zjeść w takiej postaci jak na zdjęciach, ale równie smacznie będzie jeśli "zapakujecie" całość w tortillę czy chlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie.

Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;)

Zobaczcie także:


Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 4 garście szpinaku baby
  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek
  • 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • 4 lyżki oliwy z oliwek
  • oliwa z oliwek, u mnie aromatyzowana różowym pieprzem, liśćmi laurowymi i chilli, do skropienia sałatki
  • ocet balsamiczny, do skropienia sałatki
Przygotowanie:
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek w plasterki.
  • Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor.
  • Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski.
  • Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Sałatka jest najsmaczniejsza po kilku godzinach, gdy smaki "przegryzą się".
  • Może być podana jako letni obiad w miseczce lub zapakowana w tortillę czy chlebek naan. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz