2017/10/30

Bucatini z masłem i parmezanerm

Czy u Was pojawił się dzisiaj, tak jak w Katowicach, śnieg z deszczem? Temperatura spadła do kilku stopni powyżej zera, brr jak zimno! Jak się okazuje za kilka dni ma być kilkanaście stopni, dla urozmaicenia. 

Co dobrego pojawiło się dzisiaj u mnie na talerzu? Tak, makaron! Bucatini z masłem i parmezanem, to jest pyszne! Szybkie danie, które smakuje każdemu miłośnikowi włoskich smaków. Polecam z całego serca także tym, którzy wciąż nie potrafią przekonać się do dań z makaronami.



2017/10/23

Rosół wegetariański

Rosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej.

Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół?

  • Bukietu warzyw – to właśnie one stanowią bazę bezmięsnego rosołu, w związku z czym należy ich użyć w dużej ilości. Powinny być to produkty wysokiej jakości, kupione ze sprawdzonego źródła i pozostawione w skórce, która to kryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański rosół nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki.
  • Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu, rosół nabierze specyficznego, głębokiego posmaku.
  • Kropli oleju – pozwoli on na lepsze rozprowadzenie się smaków poszczególnych produktów znajdujących się w garnku.
  • Długiego gotowania pod przykryciem – gotowanie rosołu zawsze należy rozpoczynać od zalania składników zimną wodą. Dzięki temu będą w stanie oddać wszystkie swoje smaki. Garnek należy przykryć i pozwolić jego zawartości gotować się na małym ogniu przez nie mniej niż 3 godziny.

Inspiracje do przygotowania rosołu znajdziesz na stronie -https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-tradycyjne/rosol


Makarony


Już za niecałe 2 dni Światowy Dzień Makaronu! To jedno z moich ulubionych świąt kulinarnych! Z tej okazji przygotowałam dla wszystkich najlepsze przepisy makaronowe. Viva la pasta!


2017/10/18

Soczewica w pomidorach

Tak dawno nie jadałam soczewicy w takim wydaniu. Dzisiaj ponownie wracam do przepisu sprzed kilku lat, kiedy rozpoczynałam blogowanie, ale już długo wcześniej kochałam kuchnię włoską! Soczewica w pomidorach jest przepyszna, trudno to określić prostymi słowami. 

Cebula z czosnkiem i marchewką, pomidory, a całość podana z grana padano, świeżo startym oczywiście. Do tego chrupiące lub niekoniecznie pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito! 

Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni!


2017/10/17

Mus czekoladowy z ricotty

Czy wiecie, że z serka ricotta można przygotować przepyszny mus czekoladowy? Wystarczy odrobina cierpliwości, blender ręczny, kakao i w kilka chwil otrzymujemy gotowy mus. Później wkładamy do lodówki na godzinę i gotowe. Mus jest delikatny, aksamitny i mocno czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego! 

Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania: