Czy lubicie przygotowywać jadalne prezenty dla najbliższych na Święta? Jeśli tak, to zachęcam do zrobienia niezwykłych trufli, śnieżnych kuleczek, które są zdrowe i świetnie smakują każdemu, bez wyjątku! Zdrowa wersja słodyczy to najlepszy prezent jaki może otrzymać ukochana osoba, zwłaszcza, że zrobiony samodzielnie!
Jeśli do tej pory nie robiliście jadalnych prezentów na Święta, mam nadzieję, że ten przepis zachęci Was do tego i od tej pory nie będziecie kupować gotowych prezentów w sklepach! Najlepszy prezent to taki, który zrobimy samodzielnie, od serca!
Trufle z daktylami, suszonymi śliwkami i orzechami / około 15 sztuk
Składniki:
- 100 g daktyli Bakalland
- 100 g suszonych śliwek Bakalland
- 50 g orzechów nerkowców Bakalland
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do malaksera wrzucamy daktyle, suszone śliwki, nerkowce i wiórki kokosowe.
- Całość miksujemy, aż powstanie lepiąca się masa.
- Nie rozdrabniamy jednak owoców na jednolitą masę, bo lubię, gdy w smaku są wyczuwalne drobne kawałki.
- Masę przekładamy do miseczki.
- Z tak przygotowanej masy formujemy niewiele kulki.
- Układamy wszystkie na talerzu i wkładamy do lodówki.
- Na drugim talerzu wysypujemy cukier puder.
- Wyciągamy trufelki z lodówki.
- Każdą kulę obtaczamy starannie w cukrze pudrze, lekko dociskając.
- Nadmiar cukru pudru delikatnie "strzepujemy".
- Trufelki z daktylami możemy podać jak na zdjęciu w malutkich papilotkach i zapakować do metalowego/kartonowego pudełeczka świątecznego.
- Są wilgotne, smaczne i milion razy lepsze od tych sklepowych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz