Kasza jaglana zdecydowanie za rzadko gości w moich przepisach. Jest zdrowa, rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron czy ryż.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam kaszę jaglaną ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, które doskonale smakuje z czarnuszką i twardym włoskim serem jak parmezan czy grana padano. Bardzo syty obiad i kolorowy, jak na zimową porę roku.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam kaszę jaglaną ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, które doskonale smakuje z czarnuszką i twardym włoskim serem jak parmezan czy grana padano. Bardzo syty obiad i kolorowy, jak na zimową porę roku.
Kasza jaglana ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 garście szpinaku baby
- 1 jajko
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- sol do smaku
- 1 garść czarnuszki
- 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
- Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości trzy razy większej od kaszy i gotujemy przez kwadrans.
- Trzymamy w ciepłym miejscu.
- W tym czasie obieramy czosnek.
- Kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 1 łyżką masła.
- Dodajemy szpinak i po chwili czosnek.
- Podsmażmy, aż szpinak zmniejszy objętość.
- Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na drugiej patelni przygotowujemy jajko sadzone na 1 łyżce masła.
- Do miski przekładamy kaszę jaglaną.
- Na wierzchu układamy szpinak i jajko sadzone.
- Posypujemy czarnuszką i parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz