Panforte

Święta tuż tuż. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam doskonały pomysł na jadalny prezent, który możecie wspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych. 

Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak jest jeszcze lepszy! Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania tego włoskiego wypieku, wykorzystałam moje ulubione bakalie marki Bakalland.


Panforte


Panforte / 12 porcji

Składniki:

  • 100 g migdałów ze skórką Bakalland
  • 100 g orzechów laskowych ze skórką Bakalland
  • 100 g suszonych fig Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • cukier puder

Przygotowanie:
  • formę do pieczenia - u mnie okrągła blaszka 23-25 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
  • Suszone figi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużej miski.
  • Do miski dodajemy także migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie oraz żurawinę.
  • Wsypujemy do niej mąkę pszenną, cynamon oraz kakao.
  • W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, ale nie doprowadzamy do zagotowania się syropu.
  • Syrop miodowo-cukrowy przelewamy do miski z bakaliami.
  • Mieszamy starannie całość.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 165 st. C.
  • Po 3-4 godzinach piernik jest gotowy do krojenia.
  • Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.


Panforte

Panforte

Panforte

2 komentarze:

  1. Witam, moje pierwsze pytanie czy mogę czymś innym zastąpić figi?Czy ten owoc jest tu numer jeden?Pytam się,bo nie lubię fig, a bardzo interesuje mnie ten "piernik".
    Na ile wcześniej mogę go upiec?Czy jak ma kilka dni to jest lepszy czy zaraz na świeżo, po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiście, możesz zastąpić innymi, suszonymi owocami jak np. morele, ale dodaj więcej innych orzechów :)
    To rodzaj "ciasta", które smakuje lepiej z każdym dniem, o ile jeszcze coś zostanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...