wtorek, 18 grudnia 2018

Panforte

Święta tuż tuż. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam doskonały pomysł na jadalny prezent, który możecie wspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych. 

Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak jest jeszcze lepszy! Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania tego włoskiego wypieku, wykorzystałam moje ulubione bakalie marki Bakalland.


Panforte


Panforte / 12 porcji

Składniki:

  • 100 g migdałów ze skórką Bakalland
  • 100 g orzechów laskowych ze skórką Bakalland
  • 100 g suszonych fig Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • cukier puder

Przygotowanie:
  • formę do pieczenia - u mnie okrągła blaszka 23-25 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
  • Suszone figi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużej miski.
  • Do miski dodajemy także migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie oraz żurawinę.
  • Wsypujemy do niej mąkę pszenną, cynamon oraz kakao.
  • W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, ale nie doprowadzamy do zagotowania się syropu.
  • Syrop miodowo-cukrowy przelewamy do miski z bakaliami.
  • Mieszamy starannie całość.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 165 st. C.
  • Po 3-4 godzinach piernik jest gotowy do krojenia.
  • Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.


Panforte

Panforte

Panforte

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...