Na blogu Ślązaczki nie może zabraknąć przepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom.
Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie.
Kluski śląskie z dziurką
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski.
- 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki.
- Całość łączymy w jednolitą masę.
- Z ciasta formujemy kulki.
- Spłaszczamy je i robimy dziurkę.
- Kluski najlepiej gotować partiami.
- Kluski wrzucamy na osolony wrzątek.
- Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut.
- Jeśli woda zagotuje się kluski nie będą mieć gładkiej struktury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz