Z sezonu na cukinię korzystam jak tylko to możliwe. Nie mam własnego ogródka, ale na szczęście w sklepie dostępne są piękne cukinie żółte oraz zielone. Zawsze wybieram cukinie nieduże, o błyszczącej skórce, bo wiem, że te są najsmaczniejsze i mają najmniej ziarenek.
Dzisiaj na obiad przygotowałam pieczone warzywa, a konkretnie cukinie kolorowe, ziemniaczki i czosnek. Całość podałam z posiekaną natką z pietruszki i płatkami migdałów! Bardzo kolorowy, letni obiad lub dodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla.
Pieczone warzywa / 2 porcje
Składniki:
- 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii
- 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii
- kilka młodych, małych ziemniaków
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia warzyw
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie myjemy.
- Osuszamy.
- Cukinie przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w słupki.
- Ziemniaki kroimy na ćwiartki.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki oraz cukinie.
- Dodajemy suszone oregano oraz sól do smaku.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
- Ząbki czosnku w łupinkach dzielimy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy warzywami.
- Mieszamy całość.
- Warzywa pieczemy w temp. 180 st. C aż ziemniaki będą miękkie.
- Podajemy posypane płatkami migdałów i posiekaną natką z pietruszki.
- Ziemniaki przed pieczeniem można podgotować. Później wystarczy już odcedzić i dodać do cukinii. To skróci czas przygotowania dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz