2018/07/31

Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami

Bardzo lubię moje spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Dzisiaj powstała przepyszna sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem jajka na twardo, czarnych oliwek i fety. Gdy już była gotowa włożyłam ją do lodówki, aby smaki "przegryzły się". 

W taki upalny dzień sprawdziła się doskonale! Jest orzeźwiająca i pełna różnych smaków, bardzo wakacyjnych zresztą! Sałatka z kaszy bulgur to mój kolejny przepis i z pewnością będzie to jeden z hitów lata 2018!





Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami / 2 porcje

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 jajko na twardo (gotowałam około 6 minut)
  • 1 gruby plaster sera feta
  • 6 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • kilka listeczków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do miski.
  • Jajko na twardo obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.
  • Fetę kruszmy i dodajemy do miski z kaszą i jajkiem.
  • Połowę oliwek kroimy na plasterki, drugą połowę pozostawiamy w całości.
  • Dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, tymiankiem i oregano.
  • Dodajemy oliwę z oliwek.
  • Mieszamy ponownie.
  • Sałatkę wkładamy do lodówki, na kwadrans.



1 komentarz:

  1. Znam ta salatke,kilka razy robilam,smakowala mi jak i moim gosciom :)

    OdpowiedzUsuń