Bardzo lubię moje spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Dzisiaj powstała przepyszna sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem jajka na twardo, czarnych oliwek i fety. Gdy już była gotowa włożyłam ją do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
W taki upalny dzień sprawdziła się doskonale! Jest orzeźwiająca i pełna różnych smaków, bardzo wakacyjnych zresztą! Sałatka z kaszy bulgur to mój kolejny przepis i z pewnością będzie to jeden z hitów lata 2018!
Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami / 2 porcje
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy bulgur
- 1 jajko na twardo (gotowałam około 6 minut)
- 1 gruby plaster sera feta
- 6 czarnych oliwek bez pestek
- 2 szczypty suszonego oregano
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- kilka listeczków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ugotowaną kaszę przekładamy do miski.
- Jajko na twardo obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.
- Fetę kruszmy i dodajemy do miski z kaszą i jajkiem.
- Połowę oliwek kroimy na plasterki, drugą połowę pozostawiamy w całości.
- Dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, tymiankiem i oregano.
- Dodajemy oliwę z oliwek.
- Mieszamy ponownie.
- Sałatkę wkładamy do lodówki, na kwadrans.
Znam ta salatke,kilka razy robilam,smakowala mi jak i moim gosciom :)
OdpowiedzUsuń