2018/07/10

Gulasz z cukinii z ziemniakami, ciecierzycą i fasolą

Czy lubicie połączenie cukinii z pomidorami? Przygotowałam bardzo syte danie, gdzie poza pomidorami i cukinią dodałam ziemniaki, ciecierzycę i fasolę. To było naprawdę pyszne, wakacyjne danie. Gulasz z cukinii to smaki rożnych kuchni świata w jednym garnku! Dużo suszonych i świeżych ziół, a w głośnikach wyciszająca muzyka w rytmach hiszpańskich! Ole!





Gulasz z cukinii z ziemniakami, ciecierzycą i fasolą / 3 porcje


Składniki:
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 1/2 średniej żółtej cukinii
  • 1/2 średniej zielonej cukinii
  • 5 małych ziemniaków
  • 400 g mieszkanki fasoli i ciecierzycy z puszki (polecam Bonduelle)
  • 2 ząbki czosnkuu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 pęczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy i osuszamy.
  • Cukinie kroimy na półplasterki.
  • Ziemniaki kroimy na plasterki.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Obieramy czosnek i kroimy na plasterki.
  • Dodajemy do oliwy.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy słodką paprykę w proszku oraz cukinie oraz ziemniaki.
  • Podsmażamy przez chwilę.
  • Dodajemy pomidory w puszce.
  • Dusimy na najmniejszym ogniu, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Warzywa z puszki płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy.
  • Dodajemy do garnka z cukinią i ziemniakami.
  • Całość mieszamy z suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszki.
  • Na sam koniec doprawiamy do smaku.
  • Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno!


4 komentarze: