Czy lubicie połączenie cukinii z pomidorami? Przygotowałam bardzo syte danie, gdzie poza pomidorami i cukinią dodałam ziemniaki, ciecierzycę i fasolę. To było naprawdę pyszne, wakacyjne danie. Gulasz z cukinii to smaki rożnych kuchni świata w jednym garnku! Dużo suszonych i świeżych ziół, a w głośnikach wyciszająca muzyka w rytmach hiszpańskich! Ole!
Gulasz z cukinii z ziemniakami, ciecierzycą i fasolą / 3 porcje
Składniki:
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 1/2 średniej żółtej cukinii
- 1/2 średniej zielonej cukinii
- 5 małych ziemniaków
- 400 g mieszkanki fasoli i ciecierzycy z puszki (polecam Bonduelle)
- 2 ząbki czosnkuu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 pęczka posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i osuszamy.
- Cukinie kroimy na półplasterki.
- Ziemniaki kroimy na plasterki.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Obieramy czosnek i kroimy na plasterki.
- Dodajemy do oliwy.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy słodką paprykę w proszku oraz cukinie oraz ziemniaki.
- Podsmażamy przez chwilę.
- Dodajemy pomidory w puszce.
- Dusimy na najmniejszym ogniu, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Warzywa z puszki płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy.
- Dodajemy do garnka z cukinią i ziemniakami.
- Całość mieszamy z suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszki.
- Na sam koniec doprawiamy do smaku.
- Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno!
właśnie takiego obiadu szukałam super
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo!
UsuńBardzo fajny pomysł na gulasz.
OdpowiedzUsuńdziękuję Aniu, pozdrowienia <3
Usuń