Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszne pierniczki. Można je udekorować, a później zjeść lub np. powiesić na choince. W każdej wersji będą się świetnie prezentować i smakują cudownie. Moje upiekłam dzisiaj, jutro planuję lukrowanie! Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, to świetna zabawa dla całej rodziny!
Pierniczki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 250 g miodu
- 150 g cukru kryształ
- 2-3 łyżki kakao bez cukru
- 4 łyżki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
- Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy cukier oraz miód.
- Zagotowujemy.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Mieszamy z całym jajkiem.
- Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao, przyprawe do piernika oraz masę miodowo-jajeczną.
- Całość zagniatamy.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
- Wykrawamy pierniczki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Układamy na blasze pierniczki.
- Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.
- Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy, aż całkowicie wystygną.
*przepis ze strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz