2016/04/09

Pizza z papryką i czarnymi oliwkami

Podstawą udanej pizzy jest ciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos, przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. 

Dodatki do pizzy zależą już od naszego wyboru, naszych preferencji smakowych i wyobraźni. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita. Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników, które akurat miałam w lodówce i niemal zawsze mam. Czarne oliwki to moja wielka miłość, za to zielonych nie lubię. A jak jest z Waszymi ulubionymi włoskimi smakami?




Pizza z papryką i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • ciasto na pizzę, przepis
  • sos do pizzy domowej roboty, przepis
  • 2 szklanki drylowanych czarnych oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Ciasto na pizzę przygotowujemy według podanego przepisu, podobnie sos do pizzy z ziołami.
  • Paprykę oczyszczamy z błonek i gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w półplasterki, zostawiamy kilka do dekoracji.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, czarne oliwki z papryką, aż będą al dente, na koniec dodajemy suszone oregano, mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Z jednej porcji ciasta możemy przygotować jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych. Ciasto na pizzę wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i delikatnie rozciągamy dłońmi.
  • Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane.
  • Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C.
  • Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek i świeżą bazylią pokrojoną w paski - najlepiej zawinąć listki jak cygaro i pokroić.
  • Dzieilmy na mniejsze kawałki, zjadamy póki ciepłe, buon appetito!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz