Z niecierpliwością czekam na otwarcie dwóch nowych miejsc w Katowicach z lodami. Przygotowuję w domu szybkie lody, najczęściej w postaci sorbetów, ale nie tylko. Ostatnio hitem u mnie są najprostsze lody z mrożonych bananów, tak smaczne i orzeźwiające, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Wystarczy grubsze plasterki bananów ułożyć na talerzu, włożyć do zamrożenia, zblendować i gotowe! Do dzisiejszych bananowych lodów dodałam miód akacjowych, posypałam orzechami włoskimi.
Lody bananowe z miodem
Składniki:
- 2 banany
- łyżeczka miodu spadziowego z propolisem
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
- Banany dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu i wkładamy do zamrożenia.
- Kawałki bananów przekładamy do blendera, dodajemy miód akacjowy i miksujemy, aż powstanie gładka masa - co pewien czas zatrzymujemy pracę blendera i zeskrobujemy ze ścianek masę bananowo - miodową.
- Gotowe lody podajemy posypane orzechami włoskimi.
- Do lodów można dodać, zamiast miodu np. masło orzechowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz