2016/04/19

Lody bananowe z miodem

Z niecierpliwością czekam na otwarcie dwóch nowych miejsc w Katowicach z lodami. Przygotowuję w domu szybkie lody, najczęściej w postaci sorbetów, ale nie tylko. Ostatnio hitem u mnie są najprostsze lody z mrożonych bananów, tak smaczne i orzeźwiające, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Wystarczy grubsze plasterki bananów ułożyć na talerzu, włożyć do zamrożenia, zblendować i gotowe! Do dzisiejszych bananowych lodów dodałam miód akacjowych, posypałam orzechami włoskimi.



Lody bananowe z miodem

Składniki:
  • 2 banany
  • łyżeczka miodu spadziowego z propolisem
  • orzechy włoskie do posypania

Przygotowanie:
  • Banany dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu i wkładamy do zamrożenia.
  • Kawałki bananów przekładamy do blendera, dodajemy miód akacjowy i miksujemy, aż powstanie gładka masa - co pewien czas zatrzymujemy pracę blendera i zeskrobujemy ze ścianek masę bananowo - miodową.
  • Gotowe lody podajemy posypane orzechami włoskimi.
  • Do lodów można dodać, zamiast miodu np. masło orzechowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz