Jeden z najpiękniejszych miesięcy przed nami. Ładna pogoda sprawia, że częściej wyjeżdżamy za miasto w poszukiwaniu spokoju i relaksu. Niezależnie od tego czy wybieramy się na grilla do znajomych czy na wycieczkę rowerową lub na piknik nad wodą, warto zadbać o to, co dobrego spakujemy do wiklinowego kosza.
Sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i sałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta chlebowego, a najczęściej podawane z prosciutto i rukolą. Wyborne! Doskonale smakują w połączeniu z pastami, gęstymi sosami jak pesto i sałatkami takimi jak ta, którą zrobiłam dzisiaj w kilka chwil. Mistrzynią jajecznych sałatek była moja Babcia Małgosia.
Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską
Składniki:
- jajko ugotowane na twardo
- 2 - 3 plasterki żółtego sera, najlepiej goudy
- 3 plasterki suszonej kiełbasy krakowskiej
- 2 - 3 małe ogórki konserwowe
- majonez
Przygotowanie:
- Obrane jajko razem z ogórkami, serem i kiełbasą krakowską kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem.
- Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzł się".
- Do takiej sałatki można podać ulubione paluszki grissini lub tostowe pieczywo i przygotować kanapki włoskie tramezzini.
- Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub w proporcji 1:1 wymieszać z majonezem.
- Świetnie sprawdzi się, dla zaostrzenia smaku, posiekana cebula.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz