2016/02/20

Zgrzewane kanapki z oscypkiem

Sobotnie, leniwe i długie śniadanie, cudownie! Kilka dni temu otrzymałam oscypka, był świeży pełnoziarnisty chleb, a ja miałam ogromną ochotę na ciepłe, zgrzewane kanapki i tak powstało śniadanie w sobotę. Zgrzewane kanapki są jednym z moich ulubionych śniadań na ciepło, szybkie w przygotowaniu, a smakiem przypominają mi te z dzieciństwa, kupowane w knajpce na ulicy Kochanowskiego w Katowicach, to były czasy. Z tego co słyszałam i czytałam, wiem, że już nie istnieje, a właściciele przeszli na zasłużoną emeryturę.


Zgrzewane kanapki z oscypkiem

Składniki:
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 plasterki oscypka
  • 2 plasterki pomidora
  • 1 plaster wędliny

Przygotowanie:
  • Na jednej kanapce układamy plasterki sera, pomidora i wędlinę, przykrywamy drugą i dociskamy.
  • Kanapkę umieszczamy w zgrzewaczu, podajemy zaraz po przygotowaniu. Do oscypka świetnie pasuje np. żurawina.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, mniam! :) Tak, jak piszesz, dołożyłabym do tego żurawinę i suszone pomidory z zalewy.

    OdpowiedzUsuń